Kategoriler

Kampanya ve İndirimler

Fiyat Aralığı

TL
-
TL

Kargo Seçenekleri

Bu ürünler, 1-2 iş günü içinde kargoya verilir.
1 iş günü içinde gönderim yapan, düzenli satış yapan,
yüksek puana sahip mağaza.

Yurt Dışından Gelsin

Ürün Puanı

5 yıldız
4 yıldız ve üzeri
3 yıldız ve üzeri
2 yıldız ve üzeri
1 yıldız ve üzeri

Silecek Motoru

için 2,728 sonuç bulundu.
Akıllı sıralama nasıl çalışır? Arama ile uygunluk, satış miktarı, satıcı ve ürün puanı, teslimat avantajları, popüler kategoriler, ürüne ait reklam gibi kriterler belirleyici olabilmektedir.

Konum Seç

Silecek Motoru

Otomobiller, mekanik ve elektronik aksamlardan oluşur. Aracın her parçası belli bir amaca hizmet etmektedir. Silecekler de bu parçalardan biridir. Yağmurlu havalarda sürüş kalitesini arttıran silecekler, belli bir motora bağlıdır ve bu motor sayesinde hareketlerini gerçekleştirmektedir. Silecekler ikiye ayrılır; ön cam silecekleri ve arka cam silecekleri. Bazı araçlarda arka cam silecekleri bulunmasa bile, ön cam sileceği her arabada bulunmaktadır. Sileceklerin çalışmasını sağlayan küçük motor, genellikle kaputun içinde, ızgaranın altında bulunur. Silecek motoru kaputa monte edilir ve güvenli bir şekilde araca tutunması sağlanır. Bu küçük motor, aracın sigorta sistemine bağlanır. Sigorta sistemine bağlanan motor, aracın kontağı çevrildiğinde çalıştırılmaya hazır bir şekilde bekler. Silecekler, motorun iki tarafına bağlanır ve senkronize bir şekilde hareket etmeleri sağlanır. Eğer araçta yağmur sensörü var ise, silecekler otomatik bir şekilde devreye girer. Yağmur sensörü olan bir araca silecek motorunu monte ettikten sonra herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Aracın elektronik zekası sensörün çalışmasını sağlayacaktır. Eğer aracınızda arka cam sileceği de varsa, aracınızın arka tarafında bir adet daha silecekleri kontrol edecek motor bulunuyor demektir. Silecek motorları belli bir hıza sahiptir. Bu hız kullanıcılar tarafından ayarlanabilmektedir. Silecek motorunda sileceklerin hızını kontrol eden aksama röle denir. Silecek rölesi sayesinde motorun hızı istenen zamanda değiştirilebilir. Silecek kullanımı, sürücülerin yasal bir sorumluluğu olarak bilinir. Eğer sürücü, silecek mekanizmasında sorun yaşadığını bile bile yolculuğuna devam ediyorsa suç işliyordur diyebiliriz. Sürücü, olumsuz bir durum ile karşılaşmak istemiyorsa rutin olarak aracın kontrollerini yaptırırken aracın silecek motoruna da baktırmalıdır. Motorda herhangi bir problem, sileceklerin çalışmamasına neden olabilir ve bu durum özellikle yağmurlu havalarda optimum sürüş deneyimini kısıtlayabilir. Eğer sürücü silecek motorunda herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek isterse sileceklerin düğmesini her zaman olduğu gibi çevirebilir. Eğer silecekler herhangi biri reaksiyon göstermezse silecek motorunda bir sorun olabilir. Sileceklerin sadece tek hıza ayarlanabilmesi, sileceklerin yavaş çalışması ya da sileceklerin tam çalışırken yarıda kalması silecek motorunda bir sorun olduğunun habercisidir. Olası bir durumda araç yetkili bir servise götürülüp muayene ettirilmelidir.

 Silecek Motorları Önem Taşır

Silecek Motorları Önem Taşır

Her insanın bu hayatta belirli sorumlulukları vardır. Araç sürücülerinin ise birden fazla sorumlulukları var. Bunlardan biri ise sileceklerin bakımıdır. Bu durum bir sorumluluk olarak görülür çünkü sileceklerin çalışması yasal bir yükümlülük haline gelmiştir. Silecekler, tahmin edildiğinden fazla önem taşır. Sürücü araç kullanırken hem kendi, hem diğer sürücülerin hem de yayaların sorumluluğunu alır. Olası bir silecek probleminde görüş kısıtlılığı yaşanabilir ve bu durumun sonucunda tehlikeli kazalar oluşabilir. Cam silecek motoru bozulma riski yüksek bir aksamdır. Sürekli çalışan silecekler, motor içerisindeki araçların çok çabuk aşınmasına ve sonucunda bozulmasına neden olmaktadır. Özellikle ön ve arka camda da silecek bulunan araçlarda bu risk iki katına çıkmaktadır. Arka camlarda bulunan silecek motorları, ön camda bulunan silecek motoru ile aynı bozulma ihtimaline sahiptir. Bazı kullanıcılar arka camda bulunan motorun daha küçük olduğunu varsayarak bu durumu göz ardı etse bile bu durum iki motoru da aynı oranda etkiler. Çeşitli sorunlar silecek motorlarının stabil çalışmasını engeller. Motor içerisindeki kolektör ve fırçalar arasında bağlantı sorunu varsa, motor dengesiz çalışıyorsa ya da aracın sigortasında herhangi bir sorun varsa bu durum silecek motorlarına da yansır ve aksamalar meydana getirir. Eğer sorun elektrik motorunda değil ise, araçta bulunan sigortanın devrelerinde herhangi bir akım problemi meydana gelmiş olabilir. Sigortada yaşanan aksaklıkla beraber silecek motorunun dişlileri olağan hızlarından yavaş ya da hızlı hareket edebilir. Eğer silecekler yavaş hareket ediyorsa, silecek motorunun dişlileri çok aşınmadan ve elektronik aksama henüz zarar gelmeden önlem alınabilir. Fakat sigortanın farklı bir reaksiyon gösterme durumunda silecek motorunda olağandışı bir çalışma meydana gelir ve dişlilerin erken yıpranmasına ve son olarak motorun değişmesine neden olabilir. Silecek motorundan gelen gıcırdama ya da çarpma sesleri, motorun mekaniğinde bir sorun olduğunun göstergesidir. Bilinçli bir sürücü, kaputun altından gelen her sese kulak vermeli ve önlem alabilir durumda olmalıdır. Gıcırdama ya da çarpma sesleri, silecek motorunda bulunan yağın yetersizliğine ya da motor içerisinde oluşan tozlanmaya bağlanabilir. Seslerin bir diğer nedeni ise menteşelerin verimsizliği olabilir. Eğer silecek motorunu aracın ön kısmına sabitleyen menteşelerde ya da silecek motoruna dahil olan menteşelerde gevşeme varsa bu durum seslere neden olabilir. Sürücü, onarım kiti ile bu duruma çözüm bulabilir ya da teknik bir servise başvurabilir.

Silecek Motorunu Herkes Değiştirebilir m?

Silecek Motorunu Herkes Değiştirebilir m?

Silecekler, araçlarda önemsiz gibi gözükse de kritik bir önem taşımaktadır. Hem sürücünün emniyeti açısından hem de diğer insanların can sağlığı açısından büyük bir önem arz eden silecekler, motorları düzgün çalışmadığı sürece verimsiz çalışacaktır ve bir süre sonra tamamen bozulacaktır. Bu durumda ise silecek motorunu tamir etmeyi bilmeyen bir insan, ya yetkili servise gitmek zorunda kalacaktır ya da bu konu hakkında bilgili ise kendi bilgilerine dayanarak aracını tamir edecektir. Silecek motorunu değiştirmek isteyen sürücüler, belli başlı adımlarla kendi başlarına da silecek motorunu değiştirebilirler. Fakat en sağlıklı olanı yetkili bir servisten yardım almaktır. İster bilgisine güvenen bir araç sahibi olsun, ister yetkili serviste çalışan bir usta olsun silecek motorunu çıkarmak için aynı yolu izlemek zorundadırlar. Çünkü aracın motor bölgesinde olan her parçanın söküm işlemi çok önemlidir. Olası bir problemde diğer çalışan parçalara da zarar vermek mümkündür. O yüzden silecek motorunu çıkartırken uygulanacak adımlar titizlikle takip edilmeli ve birebir uygulanmalıdır. Araba silecek motoru tahmin ettiğimizden daha narin bir parçadır. Dişlileri büyük motorlara göre daha ufak olduğundan dolayı, aşınması da bir o kadar kolay olmaktadır. Bunun takibini yapmak ise sürücülere düşmektedir. Eğer bir silecek motorunda sorun var ise silecek her çalıştırıldığında belirli sorunlar ortaya çıkacaktır. Silecekler her zamankinden daha hızlı ya da yavaş çalışıyorsa, üç hız komutu yerine sadece bir hız komutu ile çalışıyorsa ve çalışırken bazı sesler geliyorsa aracın yetkili biri tarafından muayene edilmesi önerilir. Bazı durumlarda silecek motorunu tamamen değiştirmek yerine onarmak da yeterli olmaktadır. Motor fırçalarındaki yayların değişimi, aşındırıcılar ile temizlenen toplayıcı, motorun şanzımanında bulunan dişlilerin ezilmesi ya da deforme olması durumunda yapılan şanzıman dişlisi değişimi ile sorunlar çözülebilir. Narin bir parça olduğu her yerde belirtilen silecek motorları, en ufak bir çatlakta bile belli bir süre sonra deforme olabiliyor. Motorda oluşan bu çatlaklar bir süre sonra büyüyerek daha büyük sorunlara davetiye çıkarabiliyor. Mesela, bir silecek motorunda çatlak varsa, belli bir süre sonra içerisinde oksitlenme meydana gelebilir. Bunun onarımı ise ince taneli aşındırıcılar ile gerçekleştirilir. Sonuç olarak, eğer bir silecek motorunda sorun varsa yetkili bir kişinin görmesi, onarması ve hatta gerekiyorsa değiştirmesi önerilir.

 Silecek Motoru Nasıl Çalışır?

Silecek Motoru Nasıl Çalışır?

Otomobillerde silecek motorları belli başlı modüllere bağlanarak kullanılır. Kontrol modülü olarak anılan bu modül türü, Gövde Kontrol Modülü olarak da bilinmektedir. Araç modellerine bağlı olarak isim değişikliği gösterebilir. Kontrol modülü, direksiyon kolonunda bulunan silecek kolu ile birlikte kontrol edilir. Modül, koldan gelen komutlar doğrultusunda tetiklenir ve motora güç verir. Silecek motorunun montajından sonra modülün kabloları sigortaya bağlanır ve güç akımı sağlanır. Motorun içerisinde en fazla 3 adet röle bulunabilirken, bu rölelerin biri yüksek hız devresi ile ilgili, ikincisi düşük hız devresi ile ilgili ve üçüncüsü ise aralıklı olarak çalışan silecek rölesi ile ilgilidir. Her araçta bulunan modül şeması aynı değildir fakat modüllerin barındırığı içerikler her zaman aynıdır. Silecek motoru gücü genellikle 12V ile karşımıza çıkmaktadır. 24V modelleri de piyasada bulunmasına rağmen, araçlarda genel olarak 12V motorlar kullanılmaktadır. Motorlar 12V güç içeren, içerisinde dişliler ve konum anahtarı bulunan bir bileşendir. Silecek rölelerinin monte edilmesi için belli bir konum yoktur, kimileri silecek motorunun hemen yanına monte ederken, kimileri ise aracın sigortasının yanına monte etmektedir. Modülün içine monte edilmiş olan röleler de bulunmaktadır. Fakat bu tür motorun içine monte edilmiş rölelerin hem arıza yapma ihtimali yüksektir hem de olası bir arıza durumunda kontrol edilmesi zorlaşmaktadır. Silecek rölesinde gerçekleşen herhangi bir sorun silecek motorunun çalışmamasına neden olacaktır. Motorun bütün bileşenlerinin arızasının olası olduğu bir ortamda, rölelerin farklı bir konuma monte edilmesi hem röleler adına hem de onarımını yapacak yetkili servisler adına kolaylık sağlamaktadır. Soğuk havalarda silecekler donabilir. Bu tür donma durumlarında silecekler donukken çalıştırılmaması önerilir. Eğer silecekler ve silecek motoru donukken yüksek akıma maruz kalırsa yüksek bir ihtimalle arızalanacaktır. Bu arıza, sadece silecek motoruna zarar vermekle kalmaz, aracın sigortasında da soruna neden olabilir. Aracın elektronik aksamında gerçekleşen bir sorun ise büyük arızalara yol açabilmektedir. Silecek motoru parçaları küçük olduklarından dolayı çok narindir. Gerek soğuk havada gerekse sıcak havalarda silecek motorunu düşünerek hareket etmek gerekir. Nasıl ki aracın ana motorundan herhangi bir ses geldiğinde yetkili servise götürme gereği duyuluyorsa, sileceklerden ses geldiğinde de motorunda herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenmek için bir servise gidilmeli.

Silecek Motoru Neden Arızalanır?

Silecek Motoru Neden Arızalanır?

Silecek motorları gerçekten hor kullanılmadığı sürece çabuk bozulan bir parça değildir fakat bazı istisnai durumlarda bu arızalar çok çabuk gerçekleşebiliyor. Motorun modülünde bir kısa devre gerçekleşiyor olabilir. Eğer motorun bağlantı kablolarında bir temassızlık varsa yine silecekler arızalanabilir. Motora düzensiz akım gelmesi durumunda ise aracın sigorta ve beyin kısmında bir problem olabilir. Bu tür etkenler silecek motorunun stabil bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Fakat bu etkenlerin dışında daha yaygın olan bir etken varsa o da su tahliye kanallarının bağlantı noktasıdır. Eğer su tahliye kanalları, silecek motorunun civarında ise ya da tahliye kanallarında herhangi bir problem varsa, bu durum silecek motorunun elektronik aksamına zarar verebilir. Araçların ön camının hemen altında bulunan ızgara kısmına su tahliye kanalı denir. Bu kanal, aracın sağ ve soluna doğru uzanır. Kanalın uç noktalarında ise gözle görülemeyecek kadar ufak noktalar vardır. Bu kanallar sayesinde sileceklerden gelen sular, yağmur suları vb. bu kanallara gelerek küçük noktalardan tahliye olur. Fakat bazı durumlarda tahliye kanallarının noktaları tıkanabilir. Ufak bir dal parçası, bir yaprak ya da başka bir şey bu deliklerin kapanmasına neden olabilir. Ön cam silecek motoru ise bu tıkanıklık yüzünden etkilenebilir. Silecek motorları, kaputun yüzeye yakın kısmına doğru konumlandırıldığı için bu tür tıkanıklıklar motoru direkt olarak etkiler. Arızaların önüne geçmek adına aracın su tahliye kanalları düzenli olarak kontrol edilebilir. Özellikle sonbahar aylarında yaprakların dökülmesiyle birlikte uçuşan yapraklar, sileceklerle savrulduğunda tahliye kanallarına yapışıp kalabiliyor. Bazı durumlarda fırçalar ve toplayıcı arasındaki bağlantıda bir sorun oluşabilir. Zamanla aşınan fırçalar ile oluşan bu durum, sileceklerin çalışmasına engel olur. Bu sorunu çözmek için silecek motorunu söküp, içerisindeki kontakları temizlemek gerekir. Kontaklar temizlendiğinde motor hala bir reaksiyon göstermiyorsa muhtemelen motoru değiştirmek gerekebilir. Fırça kollarında oksitlenme gerçekleşmişse silecek motorundan gıcırdama sesleri gelmesi muhtemeldir. Eğer sürücü dikkatli bir şekilde sese kulak verirse, seslerin silecek motorundan geldiğini anlayacaktır. Oksitlenen fırçalar, teller arasında gerginliğe neden olur ve fırçalar sertleşir. Bazı durumlarda silecek motoru arızalandığında, motorun içerisinde bulunan parçaları değiştirerek sorunun çözümüne ulaşılabilir fakat piyasada silecek motorunun parçaları teker teker satılmamakta. Bu durumdan dolayı, olası bir arıza durumunda eğer arıza parça değişikliği istemiyorsa, sadece bağlantı kanalında bir sorun ise, komple motor değişimi tavsiye edilmemektedir. Fakat parça değişimi yerine genellikle motor değişimi önerilmektedir.

Silecek Motoru Çeşitleri ve Özellikleri

Silecek Motoru Çeşitleri ve Özellikleri

Silecek motorları çok çeşitli değildir. İçerisinde kullanılan modüller kendi içlerinde çeşitlilik gösterse bile içerikleri neredeyse aynıdır. 12v silecek motoru çoğu araçta kullanılan silecek motoru çeşididir. 12v olan versiyon, ağırlıklı olarak otomobillerde kullanılmaktadır fakat bazı durumlarda arazi araçlarının silecek motoruna olan ihtiyacını da karşılamaktadır. Ön ve arka camlarda bulunan silecek motorlarında herhangi bir ayrım gözetilmemektedir. Ön camda kullanılan silecek motorları arka camda bulunan silecek motorlarında da elbette kullanılabilir. Motorların ön yataklaması rulman ile sağlanmaktadır. Bu sayede araçlarda kullanılan silecek motorlarının ömürleri uzatılmaktadır. Rulman, enerji kayıplarını minimuma indirip, verimliliği en yüksek seviyeye çıkarmaya çalışan bir malzeme olarak değerlendirilebilir. Bu motorlar, diğer motorlarda olduğu gibi belirli tork değerlerine sahiptir. Torku yüksek olan silecek motorlarının verimi ve çalışma mekanizması daha güçlüdür. Araçların silecek motorları, araçlara uygun bir şekilde dizayn edilmektedir. Örneği Ford model bir aracın silecek motorunu Fiat model bir araca monte etmek herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Motorlarda kullanılan parçalar, araçlara uygun olarak dizayn edilmektedir. Silecek motorları içerik olarak aynı olsalar bile, markalara ve markanın modellerine göre ayrılmaktadır. Yeni araçlarda eski modellere takılan silecek motorları çalışmamaktadır çünkü yeni araçlarda kullanılan elektronik sistem ve araçların kaput altı dizaynı çok farklıdır. Bu yüzden, motorların hem marka-model uyumu hem de motorların güncel mekanik ayarlarda olup araçlara monte edilmesi gerekir. Örneğin 2000 model bir aracın silecek motorunu 2020 model son bir araca takmak mümkün değildir. Parçaların araca uygun olması gerekmektedir. 12v motor modellerinin dışında 24v silecek motoru seçeneği de bulunmaktadır. Bu model, 12v motorun aksine genellikle ağır arazi araçları ya da iş makinelerinde kullanılırken, otomobillerde genellikle tercih edilmez. 24v motor hem ağırlık olarak hem de performans olarak 12v motorun üstündedir. Fakat maliyeti nedeniyle otomobil sürücüleri tarafından çok fazla tercih edilmez. 24v motor yerine, otomobillerin ihtiyacı olan motor ihtiyacını fazlasıyla sağlayan 12v motorlar tercih edilir. 24v motorlar, traktör, kamyon, tır ve tekne gibi ağır araçlar için daha uygundur. Performans olarak ikiye ayrılan bu iki motor türünün her araca uygun modelleri farklı yıllara uygun çeşitleri ile sitemizde mevcuttur. Silecek motorlarının fiyatı motorun modeline, yılına ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Tüm seçeneklere oto elektrik sayfamızdan ulaşabilirsiniz.